Anamaria Vasile

Ovare polichiste – cauza principala a infertilitatii la femei. Simptome, cauze si tratament

Sindromul ovarelor polichistice cauza principală a infertilității feminine și este responsabilă pentru o serie de simptome care pot afecta fizic și emoțional organismul.

Ce inseamna ovare polichistice

Sindromul ovarului polichistic, sau PCOS (polycystic ovary symdrome), este o afecțiune care afectează aproximativ 10 milioane de femei din lume.

Cauza exactă este necunoscută, dar este considerată o problemă hormonală. Genetica și factorii de mediu sunt considerați a fi implicați în dezvoltarea PCOS. Este o cauză principală a infertilității feminine și este responsabilă pentru o serie de simptome care pot afecta fizic și emoțional organismul.

Hormonii implicați în sindromul ovarelor polichistice includ

Androgenii. Toate femeile fac androgeni (numiți și „hormoni masculini”), dar există adesea nivele mai ridicate de androgeni la femeile cu PCOS. Androgenii în exces sunt produși în cea mai mare parte de ovare, dar pot fi implicate și glandele suprarenale. Excesul de androgeni este responsabil pentru multe simptome PCOS, incluzând acnee, păr nedorit, subțierea parului și cicluri menstruale neregulate.

Insulină. Acest hormon permite organismului să absoarbă glucoză (zahăr din sânge) în celule pentru energie. În PCOS, organismul nu este la fel de receptiv la insulină așa cum ar trebui să fie. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge și poate determina organismul să producă mai multă insulină. Având prea multă insulină poate determina organismul să producă mai mulți androgeni.

Progesteronul. În PCOS, lipsa de progesteron contribuie la perioadele neregulate.

Simptomele pentru ovare polichistice

Simptomele de PCOS pot incepe la scurt timp dupa pubertate, dar se pot dezvolta si in ultimii ani de adolescenta si la varsta adulta. Deoarece simptomele pot fi atribuite unor alte cauze sau nu pot fi observate, PCOS poate să nu fie diagnosticat la timp.

Femeile cu PCOS au în mod obișnuit perioade menstruale neregulate sau pierdute ca rezultat al neovulației. Deși unele femei pot dezvolta chisturi ovariene, multe femei nu o fac.