Anamaria Vasile

Lucruri pe care copilul tău le va vedea la tine și nu le va uita niciodată

Familia este mediul esenţial care poate influenţa dezvoltarea şi destinul copilului prin securizare materială, dragoste şi educaţie. Copiii vor face, sau vor crede precum părinţii imitând comportamentele acestora, de aceea este important ca tu să fii cel mai bun exemplu pentru ei.

Pe lângă obiectele materiale, copilul are nevoie, în primul rând, să petreacă timp cu părinții lui, să simtă dragostea și să fie încurajat să aibă încredere în el.

Iată zece lucruri de preț pe care părinții le pot oferi copiilor lor și pe care aceștia nu le vor uita niciodată:

1. Încrederea în forțele proprii. Pentru copil este extrem de important să știe că cea mai iubită persoană din lume crede în el. Arată-i copilului că ai încredere în el și în abilitățile sale.

2. Dragostea. Îmbrățișează-l, sărută-l, spune-i că-l iubești întotdeauna, indiferent de orice! Chiar și atunci când copilul tău are peste 30 de ani!

3. Timp petrecut în familie. Aceste reuniuni familiale vor rămâne în memoria copilului pentru toată viața. Este o tradiție minunată care unește, împacă și inspiră.

4. Bucuria. Bucură-te de viată și de copilul tău. Nu te rușina de sentimentele tale, râdeți împreună, jucați-vă.

5. Familia completă și puternică. Încearcă să-ți păstrezi familia și relațiile bune cu membrii săi. Pentru copil, familia este fundația, este acel sprijin care îi oferă susținere și îl ajută să meargă mai ușor prin viață.

6. Timpul tău. Acesta este cel mai prețios cadou, în special pentru copiii moderni. Găsește timp pentru copil în fiecare zi! Stai cu el, îmbrățișați-vă, jucați-vă împreună, plimbați-vă sau doar leneviți în pat.

7. Abilitatea de a lua decizii. Stimulează-i independența, ajută-l să accepte consecințele acțiunilor sale, arată-i un exemplu real de curaj și hotărâre.

8. Adevărul. Fii sincer cu copilul tău. Astfel îl vei învăța să fie onest. Și îi vei arăta că poate avea încredere în tine, că este în siguranță.

9. Optimismul. Este ceea ce îl va ajuta să obțină succes și să schimbe această lume în bine.

10. Fidelitatea în familie și în relații. A fi fidel partenerului/partenerei este o faptă a minții, inimii și sufletului. Iar copiii simt asta foarte subtil.