Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, îndeplinește peste 500 de funcții și este capabil de regenerare. Principalul său rol este filtrarea și sortarea substanțelor toxice, prin urmare detoxifierea sa devine obligatorie, cu atât mai mult cu cât suntem expuși zilnic la poluare, iar alimentația zilelor noastre lasă mult de dorit.
Când trebuie detoxifiat ficatul
Un ficat suprasolicitat, obosit, gras sau mărit are nevoie urgentă de detoxifiere, însă ficatul este printre singurele organe care atunci când au nevoie de ajutor nu transmit durere. Cu toate acestea, există alte simptome specifice care ar trebui să ne îndrepte urgent către o dietă de curățare.
În această categorie intră, în primul rând, greata, oboseala, calitatea slabă a somnului și migrenele, însă și lipsa capacității de concentrare, stările de irascibilitate, halena și transpirațiile abundente și urât mirositoare pot fi simptome ale unui ficat suprasolicitat.
Cum se ține dieta de detoxifiere a ficatului în 9 zile
Dieta de detoxifiere a ficatului în 9 zile a fost propusă de Patrick Holford, lider în nutriție și autorul mai multor cărți legate de alimentație și boli metabolice, și are la bază o metodă simplă și rapidă de curățare a ficatului în doar nouă pași.
În această perioadă există alimente care trebuie consumate zilnic, dar și, așa cum era de așteptat, alimente interzise. Acesta recomandă cinci mese pe zi, trei principale și două gustări, și consumarea a minimum doi litri de apă, împărțiți în doze egale pe tot parcursul zilei.
Apa poate fi băută ca atare sau se poate adauga zeamă proaspătă de lămâie. Ceea ce autorul dietei de detoxifiere a ficatului în 9 zile recomandă obligatoriu în acest timp este practicarea sportului, deoarece activitatea fizică pune sângele în mișcare și, implicit, grăbește procesul de detoxifiere al organismului.
Alimente care detoxifiază ficatul
În cele 9 zile de dietă se vor consuma doar semințe, fructe, legume și pește, conform unei scheme prestabilite. Astfel, în funcție de gusturi și de preferințele culinare, se va consuma la mesele principale doar unul dintre meniurile propuse:
Micul dejun: cereale cu lapte de soia/ fructe/ smoothie-uri de fructe
Prânz: salată de verdețuri cu semințe/ păstrăv cu legume coapte/ file de somon cu salată de legume/ supă de cartofi/ supă de linte cu morcovi
Cină: supă de legume/ legume la grătar/ orez fiert
Gustări: fructe/ suc de fructe/ semințe/ porumb
Sfat 1: Se recomandă ca din alimentele consumate în această perioadă să facă parte obligatoriu și cele cu putere mare de detoxifiere: grepfrut, ceai verde, ceai de păpădie, struguri, pepene, mere, avocado, sfeclă roșie, morcovi, usturoi.
Sfat 2: Se recomandă, pe cât posibil, să nu se consume și fructe și legume la aceași masă.
Sfat3: Se recomandă consumul fructelor și legumelor, în stare cât mai naturală. Este de preferat ca legumele să fie gătite la abur sau pe grătar.
Alimente interzise în cura de detoxifiere a ficatului
În timpul celor 9 zile cât durează cura de detoxifiere a ficatului se interzice complet consumul de cafea, băuturi alcoolice și băuturi din comerț. De asemenea, nu se consumă grâu, lapte, grăsimi și dulciuri, iar alimentele procesate, produsele de tip fast-food și patiserie se elimină din meniu.
Beneficiile dietei de detoxifiere a ficatului în 9 zile
Detoxifierea ficatului, cu alte cuvinte, eliberarea și curățarea acestuia de substanțele toxice, aduce beneficii majore întregului organism și îmbunătățește considerabil starea de sănătate. Astfel, digestia se reglează, excesul de apă se elimină, somnul devine odihnitor, gândirea limpede, iar pielea devine mai curată și mai luminoasă.
Totodată, căile respiratorii se vor elibera, respirația se va împrospăta și nivelul de energie al organismului va crește considerabil. Implicit, toate acestea vor determina întărirea sistemului imunitar. Continuată pe termen lung poate favoriza și pierderea kilogramelor în plus.