Anamaria Vasile

Cum afli dacă ai hipotiroidism

Hipotiroidismul apare când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Aceștia contribuie, în mod normal, la funcționarea corectă a organismului. Dar analizele de laborator pentru tiroidă nu reflectă valori corecte. Hipotiroidismul este mai prevalent decât credeau medicii.

Cum afli dacă ai hipotiroidism – simptome

Creșterea în greutate

Scăderea libidoului / disfuncția erectilă

Mâinile și picioarele reci

Sensibilitate la frig

Subțierea și ruperea firului de păr (ce poate duce la o pierdere semnificativă a părului)

Pierderea treimii exterioare a sprâncenelor

Edem

Dureri musculare și a țesuturilor conjunctive (pot fi acute)

Stare de slăbiciune

Stare de oboseală

Probleme cognitive (memorie slabă, concentrare slabă, gândire încețoșată)

Piele uscată și aspră

Dereglări menstruale

Dureri de cap

Hipotiroidismul mai contribuie și la probleme cardiovasculare, tinitus, vertij, depresie, depresie postnatala, SPM, infertilitate, modificări fibro chistice la nivelul sânilor, sindromul ovarelor polichistice și multe altele.

Ca metodă de diagnosticare există măsurarea temperaturii bazale la trezire, înainte de ridicatul din pat, mâncat, băut sau fumat. Se ia temperatura la subraț timp de 3-5 zile și se face o medie.

Dacă este 36.0 C sau mai scazută, 3 zile este suficient. Dacă temperatura medie este de 36.30 (unii spun chiar 36.5), poate fi un indicator clar de hipotiroidism. Mai poți afla acest lucru prin controlarea palmelor și tălpilor. În general, au culoare spre portocaliu.

Hipotiroidismul interferează cu abilitatea corpului de a digera și utiliza beta carotenul. Acesta este convertit în vitamina A în intestinul subtire și în alte zone ale corpului,