Anamaria Vasile

Ce faci ca sa nu scapi gazele in locul nepotrivit

Daca ar fi sa enumeri motivele pentru care iti place toamna, multitudinea de fructe si legume ar fi cu siguranta in top. Mere, pere, struguri, prune, vinete, ardei, varza, fasole, pe toate le-ai cumpara si din toate te-ai infrupta. Cu riscul de a suporta disconfortul abdominal pe care ti-l creeaza multe dintre ele.

Cu siguranta te-ai confruntat de multe ori cu senzatia de stomac umflat si gaze intestinale in exces, care iti creeaza o stare de disconfort generala si care iti afecteaza activitatea zilnica.

Balonarea apare de cele mai multe ori dupa o masa copioasa sau pe fuga ori dupa ce ai mancat alimente care nu iti priesc, dar ea poate fi provocata si de stres sau anumite tulburari de natura hormonala. In plus, daca e sa tinem cont de statistici, acestea spun ca femeile se confrunta mai des cu senzatia neplacuta de balonare decat barbatii.

Printre cele mai frecvente simptome ale balonarii se numara disconfortul abdominal, flatulenta, durerile abdominale, starea de greata si lipsa poftei de mancare.

Care sunt alimentele care te baloneaza:

• Fructele. Tocmai vorbeam de bogatia toamnei? Ei bine, printre fructele provoaca disconfort se numara si prunele, merele si perele pentru ca acestea sunt bogate in sorbitol, un tip de zahar care poate produce gaze in exces.

• Legumele. Daca iti plac fasolea, mazarea, varza sau nautul, atunci este bine sa stii ca acestea se numara printre legumele care baloneaza si provoaca gaze intestinale.

• Bauturile acidulate si alcoolul. Se intampla uneori ca gazele intestinale sa iti idea de furca in momente si in locuri nepotrivite precum o iesire cu prietenii sau o petrecere cu colegii. Daca stii ca bauturile acidulate sau alcoolul iti provoaca dinconfort abdominal atunci este bine sa le consumi in cantitati mici si sa le savurezi incet.