Anamaria Vasile

Iata cum poti vopsi ouale de Pasti fara chimicale

Iata cum poti sa vopsesti ouale natural! Foloseste ce ai la indemana.

Oua vopsite:
Sfecla rosie va poate fi de mare ajutor. Nu va asteptati ca ouale sa aiba o culoare perfecta sau uniforma, pentru ca totusi vorbim despre un colorant natural, dar cu toate acestea, stiti ca veti manca oua fara niciun fel de coloranti artificali.

Aveti nevoie doar de oua, apa, sfecla rosie si otet.

Pentru un luciu perfect al oualor, folositi cu incredere untura sau ulei.

Ingrediente pentru oua vopsite cu sfecla rosie:

oua (in functie de cate vreti sa vopsiti)
sfecla rosie (cate una pentru fiecare ou, ca sa obtineti o culoare mai puternica)
100 ml. otet
o lingura de ulei

Cum vopsiti ouale cu sfecla rosie

In primul rand, nu folositi foarte multa apa, pentru ca altfel riscati ca ouale sa nu prinda aproape deloc culoarea rosie. Scoateti ouale din frigider, cu o jumatate de ora inainte de a le vopsi.

In acest fel, acestea nu se vor mai sparge, atunci cand le fierbeti. Ouale se spala foarte bine cu un burete si cu putin detergent de vase, ca sa fie degresate. Aveti grija sa le limpeziti foarte bine.

Ideal este sa folositi oua albe, pentru o culoare mai frumoasa. Le puneti la fiert in apa rece. Unul dintre cele mai importante trucuri in fierberea oualor este acela ca timpul de fierbere se calculeaza din momentul in care apa incepe sa fiarba.

De atunci incolo, lasati ouale sa fiarba aproximativ 7 minute, ca sa nu iasa nici foarte tari, dar nici sa nu aiba zeama.

In timpul acesta, curatati sfecla si taiati-o cubulete. Folositi manusi, ca sa nu va patati pe maini. Dupa ce s-au scurs cele 7 minute, puteti sa adaugati sfecla in apa.

Lasati focul cat mai mic si asteptati aproximativ o jumatate de ora. Apoi stingeti focul si lasati ouale sa se raceasca in oala cu sfecla.

Dupa ce sunt gata, le stergeti cu un servetel imbibat in ulei sau in untura, pentru un luciu frumos. Nu veti obtine oua la fel de rosii ca cele vopsite cu vopsea din comert, dar cu siguranta sunt mai sanatoase.

Oua vopsite: verde
– spanac sau iarba. Spanacul nu este eficient daca este folosit proaspat. Culoarea obtinuta poate fi un gri spalacit, in locul verdelui asteptat. Cu putin noroc insa, zeama de spanac fiert sau de iarba fiarta poate colora ouale de Paste intr-un verde crud deosebit.

Oua vopsite: galben
– sofran de India. Acest condiment da o culoare galbena oualor de Paste, dar necesita mai mult timp pentru ca vopseaua sa prinda.

Oua vopsite: albastru
– varza. Varza rosie va colora ouale de Paste in albastru, desi culoarea vopselei in sine este purpurie. Aceasta vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru inchis, ouale trebuie lasate in vopsea peste noapte.

Oua vopsite: rosu caramiziu
– paprika. Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obtine oua de un frumos rosu-caramiziu.

Vopsim oua de Paste cu frunze verzi
Foarte interesante sunt ouale de Paste vopsite in coaja de ceapa cu diverse frunze verzi. Pot fi frunze de patrunjel, coriandru, marar, coacaze, struguri, orice planta de apartament. Ele vor servi ca sablon la colorare.

Principalul lucru este sa alegeti frunze frumoase, fara deteriorare. Pe langa ele, veti avea nevoie si de un nailon vechi, inutil, o bucata de tifon sau un bandaj.

Mod de preparare

Nu uitati sa scoateti ouale din frigider din timp, astfel incat sa se incalzeasca putin si sa ajunga la temperatura camerei.

Deasupra cojilor punem cele mai frumoase frunze verzi si le invelim cu nailon sau cu un bandaj. Infasuram strans capetele cu fire.

In continuare, procedam asa cum este descris mai sus – puneti ouale in zeama de ceapa si fierbeti timp de 10 minute. Opriti focul si lasatiouale sa stea in zeama inca 10 minute. Dupa ce le scoatem, le eliberam de fire, nailon si verdeata.

Cum sa vopsesti oua de Paste in coaja de ceapa
Inainte de a incepe sa gatiti, iata cateva sfaturi pentru a nu sparge ouale in timpul fierberii:

Asigurati-va ca le scoateti din frigider din timp, astfel incat sa ajunga la temperatura camerei. Apoi, la fiert, coaja nu se va crapa;

De asemenea, recomand sa adaugati sare in apa, in doza de 1 lingura la un litru si jumatate de apa. Chiar daca coaja sparge, proteina nu se va scurge din el;

uita-te la fiecare ou in lumina, astfel incat coaja sa fie intacta;

incepeti sa le fierbeti la foc mic pentru ca incalzirea apei din oala sa fie treptata. Apoi puteti mari focul.

Puneti coaja de ceapa intr-o oala si acoperiti cu apa. Se toarna suficienta apa pentru ca apoi sa acopere complet ouale. Se fierbe timp de o ora.

Pentru a obtine un decoct mai bogat, puteti inmuia coaja seara (peste noapte).

Opriti focul si lasati zeama sa se raceasca complet (puteti lasa peste noapte).

Punem ouale intr-o cratita cu zeama si coaja de ceapa, sare si, dupa ce da in clocot, fierbem inca 10 minute.

NOTA: Spalati ouale cu apa si detergent de vase inainte de a le fierbe pentru a elimina salmonela si alti germeni care ar putea fi pe coaja.

Scurgeti cu grija zeama si umpleti vasul cu apa rece.

Daca doriti sa obtineti o nuanta mai inchisa, atunci lasati ouale la racit in zeama de coji de ceapa.

Cand ouale sunt complet reci si uscate, recomand sa le freci cu otet pentru a face culoarea mai stralucitoare. Si apoi – o picatura de ulei vegetal pentru a le face sa straluceasca.

sursa: notati.info