Anamaria Vasile

Klaus Iohannis, discurs dur: „In fata unei boli ori esti precaut, ori esti prost. Una din doua!”

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a lansat un nou atac social-democratilor. Cauza acestui atac este ca PSD nu vrea sa voteze pentru promulgarea starii de alerta: „Eu fac apel la parlamentari sa inteleaga ca nu putem sa ne targuim pe voturi, aici e vorba de sanatatea oamenilor”, a spus Kalus Iohannis.

„In fata unei boli ori esti precaut, ori esti prost. Una din doua!”, a mai spus seful statului.

Mesajul presedintelui Klaus Iohannis:

„Mesajul nu este exact acelasi pe care l-am dat si acum cateva zile: nu ne dorim acest lucru, nu ne-am dorit nimeni aceasta epidemie, aceasta pandemie, ea a venit peste noi indiferent ca am avut o guvernare sau alta. Eu, sincer, sunt foarte multumit ca am avut o guvernare liberala, cu care impreuna am putut sa gestionam aceasta epidemie si vreau sa resubliniez: Guvernul, autoritatile au facut tot ce a trebuit si au luat masurile corecte si in timp. Acuma, din pacate, nu s-a terminat. Cu totii ne-am fi dorit sa scapam mai repede de epidemie.

Ati vazut si astazi, din pacate, avem peste 200 de noi cazuri. Deci nu putem sa vorbim despre fosta epidemie. Este inca in comunitate virusul si pentru ca Guvernul sa aiba parghiile necesare sa ia masurile atunci cand se impun, dupa parerea mea, este nevoie de prelungirea starii de alerta. Insa vreau sa fac aici o remarca, care sper sa fie bine inteleasa.

Eu nu imi doresc sa se prelungeasca starea de alerta cu masurile care acum sunt in vigoare toate. Eu vreau o varianta mai simpla, mai supla, care contine exact acele lucruri care trebuie sa ramana obligatorii, de exemplu portul mastii in interior – suntem in exterior – deci portul mastii in interior, distantarea, masurile de igiena. Ganditi-va ca fara acest instrument al starii de alerta, ministrii nu mai pot emite ordine care sa vina in sprijinul medicilor si in sprijinul sanatatii publice.

Deci sunt motive practice, care ne fac sa credem ca trebuie sa continuam. Sigur, masurile de relaxare pe care si eu le-am anuntat vor fi luate. Deci nu ne gandim sa ne intoarcem in timp, vrem sa mergem mai departe, dar trebuie sa fim prudenti si pentru asta in continuare eu fac apel la parlamentari sa inteleaga ca aici nu putem sa ne targuim pe voturi, ci este vorba de sanatatea oamenilor si de o justa masura, repet, o justa masura, lucru pe care l-am solicitat si Guvernului. Daca si unii si altii vor face ceea ce este bine pentru romani, atunci lucrurile vor merge.

Vedeti ca sunt masuri care probabil vor trebui impuse si in viitor, nu doar 15 zile. Daca lucrurile merg bine si sper sa mearga asa, atunci vom avea dupa doua saptamani inca o faza de relaxare. Ne gandim sa mai permitem si alte activitati, care chiar acuma inca nu sunt posibile. Dar, de exemplu, portul mastii sau distantarea sau ordinele comune ale ministrilor ca sa reglementeze anumite domenii, in domeniul medicinei, in domeniul invatamantului si asa mai departe, acestea sunt necesare in continuare.

Ele reglementeaza, nu afecteaza viata oamenilor in sensul ca nu permite activitati, pana la urma, aproape toate activitatile vor fi posibile, dar fara acest instrument, niciun guvern nu poate sa reactioneze atunci cand apare o problema. Ganditi-va ca apare undeva un focar de infectie, se reaprinde intr-o localitate infectia.

Fara un instrument, Guvernul nu poate sa faca nimic, nu poate nici sa declare carantina, nu poate sa ia masuri care atunci impun o interventie. Am vazut cu totii ca sunt unii politicieni care probabil mai mult fug dupa voturi decat dupa sanatatea romanilor, care spun ca putem sa ne relaxam cu totul si ca nu este nevoie de aceste masuri si ca sa vina specialistii cu dovezi.

Pai nu va suparati, ce fel de dovezi asteapta ei, altele decat cele care sunt comunicate zilnic: 237 de noi infectati de ieri pana astazi, peste 150 de persoane la terapie intensiva acuma, la momentul in care vorbim. Avem, iarasi, din pacate, noi si noi decese. Deci epidemia este intre noi, virusul este in comunitate. Orice ratiune normala ne spune sa fim precauti. In fata unei boli esti precaut sau esti prost, una din doua!” scrie fabricatinromania.