Anamaria Vasile

România, coşul de gunoi al Europei. Mâncăm rebuturile produse de străini

Alimentele care ajung în România sunt pline de E-uri şi sunt slabe calitativ faţă de aceleaşi produse livrate în ţări precum Austria, Germania, Franţa sau Marea Britanie.Românii sunt hrăniţi cu alimente de proastă calitate, produse de branduri internaţionale.

Am ajuns groapa de gunoi a companiilor internaţionale care livrează alimente de proastă calitate.

Companiile internaţionale sunt acuzate de autorităţile din Cehia, Slovacia şi Ungaria, că vând mâncare mai proastă pe piaţa din est decât în vestul Europei. Oficialii din ţările vecine spun că estul a ajuns coşul de gunoi al Europei. Se fac anchete, se verifică produse, se cer măsuri la nivel european.

Oficiali din Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria au reclamat, de-a lungul timpului, faptul că produse vândute în aceste ţări sub branduri internaţionale sunt de calitate mai slabă decât produsele similare vândute în Europa de Vest.

Cehii au invocat şi un studiu efectuat de Universitatea Cehă de Chimie, în care se arată că anumite produse internaţionale au compoziţii diferite în Cehia faţă de cele din Germania. Cu toate acestea, demersurile făcute la Comisia Europeană nu au dat dreptate autorităţilor cehe.

Ministerul Agriculturii de la Praga a demarat deja un nou studiu, care să aducă, eventual, dovezi în susţinerea teoriei calităţilor diferite ale aceloraşi branduri.

Autorităţile din Cehia caută aliaţi în România şi în alte state care au aderat recent la Uniunea Europeană pentru a combate practica unor branduri internaţionale de a vinde produse de calitate mai slabă în Europa Centrală şi de Est în comparaţie cu produsele similare din Europa de Vest.

Nutella este unul dintre producătorii acuzați de Ungaria că oferă produse de calitate inferioară față de Austria, spre exemplu.

Ministerul slovac al Agriculturii a prezentat săptămâna trecută rezultatele unor teste de laborator care au arătat că jumătate dintr-o listă de 22 de produse cumpărate la Bratislava diferă ca gust, aspect şi compoziţie de echivalentele lor cumpărate în două oraşe austriece de lângă graniţă.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a spus săptămâna trecută că oamenii s-au săturat să fie ”coşul de gunoi al Europei”, în timp ce şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a calificat standardele duble de calitate drept ”cel mai mare scandal din istoriei recente”.

Anul trecut, ministrul de atunci al Agriculturii trăgea un semnal de alarmă în privinţa produselor importate de o calitate inferioară.

Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii: „În Marea Nordului este un vierme Aniskais, de 2-3 cm, care stă în intenstinele macroului şi la alţi peşti. În toată Europa, peştele ăsta, pentru că are alt preţ, se eviscerează, se scot viscerele şi cu ele odată scoate şi viermele şi îl duce pe circuit. Pentru România, că e piaţă de mâna a 10-a, nu se eviscerează şi se aduce foarte ieftin”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că a fost constituit un colectiv de muncă format din reprezentați ai Ministerului, Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru depistarea eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei.

‘Am început astăzi, am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situația dublului standard. Aici trebuie să fim, pe de o parte, și echilibrați în afirmații și extrem de atenți la ce se întâmplă pe piață. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, ANSVSA și ANPC își stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o astfel de situație în România. Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm și, în condițiile în care găsim situații în realitate, le vom anunța‘, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

În 2016, România a stabilit un record istoric la importurile de alimente. Am importat alimente în valoare de 6 miliarde de euro, în condiţiile în care 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli la noi. În topul alimentelor importate se află carnea de porc, ciocolata şi brânzeturile.

În timp ce importurile au fost de 5,8 miliarde de euro, exporturile au atins o valoare de doar 4,8 miliarde de euro.

Grâul, produsele de panificaţie, ciocolata, brânzeturile sau preparatele alimentare sunt în topul importurilor. Tot din străinătate a fost nevoie să aducem carne de pasăre, lapte, smântână, fructe ori legume.

Au trecut deja şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii care introduce obligaţia pentru hipermarketuri de a comercializa 51% produse autohtone. Însă în continuare lipsesc normele de aplicare, ceea ce face imposibilă intrarea în vigoare a legii.