Anamaria Vasile

Citate geniale ale lui Marin Preda care taie în carne vie. Ți se aplică și ție?

Nu îți cere niciodată iertare pentru sentimentele pe care le afișezi. Atunci când faci acest lucru, tu îți ceri practic iertare pentru adevărul din tine. Marin Preda

Marin Preda (1922 – 1980) este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români postbelici, apreciat îndeosebi pentru romanele sale “Moromeții”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Viața ca o pradă”, “Delirul” sau “Marele singuratic”. Scriitorul a fost și directorul editurii “Cartea Românească”. Iată câteva dintre cele mai interesante și provocatoare citate ale sale, gânduri geniale și adevărate care ne lasă un mare semn de întrebare în suflet. Dacă știți sau aveți un citat preferat al autorului, nu ezitați să ni-l scrieți printr-un comentariu la sfârșitul articolului.

Marin Preda: Cele mai frumoase 26 de citate
“Te desparţi de mai multe ori până te desparţi, iar când e să fie de-adevăratelea simţi cum moare pentru tine speranţa fericirii despre care nu bănuieşti ce întindere are în fiinţa ta şi cât de adânc este ea împletită cu bucuria de a trăi, bucurie care până atunci crezuseşi că e autonomă şi nu poate fi alungată de nimic.”

„O femeie poate să ierte orice, în afară de faptul să nu-ţi pese de ea“ .

Foto: LedyX /Shutterstock

„Nu îți cere niciodată iertare pentru sentimentele pe care le afișezi. Atunci când faci acest lucru, tu îți ceri practic iertare pentru adevărul din tine. Și puțini au puterea să pună în palma altcuiva emoții, într-o lume de măști și suflete goale. Sunt puține lacrimi sincere pe pământ”.

„Îmi plac oamenii superiori, dar ce spectacol trist să vezi realitatea: cu cât sunt de superiori, cu atât sunt de mici în modul cum se poartă cu alţii”.

Foto: Khakimullin Aleksandr /Shutterstock

“Omul nu mai e același după ce descoperă ceva.”

“Puterea celui cu adevărat puternic astfel se manifestă: să știi că poți distruge pe cineva, să n-o faci și acela să nu știe.”

“Te simți singură sau ești? Fiindcă e o mare deosebire când ești, singurătatea însăși te vindecă de durerile pe care tot ea ți le provoacă, cu condiția s-o privești în față. Când nu ești, atunci e foarte rău!”

“Un om nu e ceea ce cred alții despre el că este. Ba chiar câteodată e cu totul altceva.”

“Ura nu poate fi învinsă prin simpla iubire, ci printr-o iubire mai puternică decât ura.”

“Sclavia femeii a încetat în clipa când o femeie poate să-i facă unui bărbat toate acele lucruri pe care el i le face.”

“Dacă durerea trebuie stăpânită fiindcă îndurerează şi pe alţii, bucuria prea mare trebuie şi ea stăpânită, fiindcă poate fi rău înţeleasă.”

“Imbecilitatea şi prostia nu ocolesc în general pe nimeni, dar noi, românii, ne salvăm adesea luând-o în derâdere la ceilalţi şi acceptând cu humor că nici noi înşine nu facem excepţie. Rezultă o comedie care ne distrează pe toţi şi prin asta ne deosebim de alte popoare, fireşte, una dintre deosebiri…”

“Inima omului e largă, de ce unii și-o poartă strâmtă și plină de ură?“

“Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.”

“Rostul vieții e să te bucuri că trăiești.”

„A şti să râzi în clipele tragice înseamnă a stăpâni tragicul.”

“Cineva care stă pe dinafară nu poate să judece ce e înăuntru.”

„Fără noi Dumnezeu s-ar plictisi, aşa se mai distrează şi el văzând cum unii îl înjură, alţii ucid, alţii se îmbată ca porcii şi grohăiesc…”

„Nu am ști cât de frumos e cerul dacă nu ar avea nori pe el.”

„Privirea ei nu-ţi mai aparţine, surâsul ei nu-i mai înfloreşte pe chip când o priveşti, râde pe neaşteptate de ceea ce spune altul şi eşti stupefiat să descoperi că, deşi e aceeaşi, nu-ţi mai aparţine.”

Foto: Jurij Krupiak /Shutterstock

“Nu ideile în sine sunt interesante, ci oamenii care le poartă și le trăiesc.”

“Un suflet avem şi dacă ni-l încărcăm şi pe ăsta…”

“Unii oameni, deşi au cultură, sunt analfabeţi prin concepţia pe care o au despre cultură.”

“Invidia şi orgoliul înjosesc pe om. Nimic nu este mai frumos decât să recunoşti şi să apreciezi deschis şi să foloseşti cinstit calităţile şi cunoştinţele altora.”

“Autorii mei preferaţi au început să fie doar cei care mă feresc de senzaţia care mi se furişează adesea, când citesc, că în loc să ies afară şi să trăiesc, stau închis în casă şi pierd timpul.”

„Oamenii fac lucruri care, dacă n-ar fi proşti, nu i-ar putea sili nimeni să le facă.”