Anamaria Vasile

Obiceiuri „greșite” care sunt, de fapt, bune pentru sănătatea ta

Fie că este vorba despre prietenii tăi, despre o colegă de la birou sau chiar mama ta, mereu va exista o persoană care îți va spune ce anume este bine pentru tine și ce îți face rău. Toate aceste sfaturi pot fi folositoare câteodată, însă ți-am pregătit o listă cu mai multe obiceiuri „greșite” care sunt, de fapt, bune pentru sănătatea ta.

1. Dușul rece
Multe persoane te-au avertizat cu siguranță să nu faci dușuri reci. Ei bine, există o mulțime de atleți care o fac, pentru că știu beneficiile acestei experiențe, în timp ce alte persoane îți vor spune că te va îmbolnăvi. Dușurile cu apă rece îmbunătățesc circulația sângelui, ajutând și la dezvoltarea imunității și chiar și la slăbit. Așadar, nu este contraindicat un duș rece, ba chiar este recomandat să alternezi apa atunci când faci duș pentru a avea o circulație mai bună a sângelui.

2. Utilizarea rețelelor sociale
Nu este deloc bine să stai toată ziua doar cu telefonul în mână, însă social media are și părți bune. De exemplu, poți vorbi mai ușor cu prietenii tăi, poți cunoaște oameni noi și, de ce nu, chiar și viitorul partener. Poate pur și simplu nu vrei să ieși din casă și să socializezi, însă ai nevoie de sprijinul prietenilor. Toate aplicațiile pe care le folosim ușurează comunicarea și, atât timp cât nu te izolezi complet și nu îți stabilești idealuri imposibil de atins (din cauza imaginilor perfecte de pe Instagram), rețelele sociale nu sunt dăunătoare.

3. Discuțiile cu prietenii
Acele bârfe nevinovate nu sunt văzute cu ochi buni, însă este bine de știut că atât timp cât nu sunt jignitoare și nici răutăcioase, micile comentarii sunt potrivite în orice prietenie. Este normal să existe subiecte de discuție cât mai diferite, deoarece asta apropie în final oamenii, ajutând la scădea anxietății și a stresuli.

4. Dezordinea
Se spune mereu că o persoană dezordonată nu are ordine nici în viață, că acest lucru indică o lipsă de preocupare și atenție, lipsă de respect. Da, curățenia ar trebui făcută mereu, însă dacă vorbim despre o dezordine „organizată”, aceasta nu are cum să îți dăuneze. Mai mult decât atât, este o dovadă de creativitate.

5. Să dormi până mai târziu
Ai citit peste tot că oamenii de succes se trezesc cât mai devreme, înainte de răsărit, înainte ca orice lucru să se întâmple. Ei bine, nu te descuraja. Dacă preferi să dormi până mai târziu nu este deloc o greșeală, ci poate fi chiar benefic pentru organismul tău, deoarece scade riscul unei tensiuni arteriale ridicate și a apariției bolilor cardiovasculare. Atunci când organismul tău simte nevoia de câteva ore în plus de somn, mai ales în weekend, poți să îți acorzi acest răsfăț.

6. Să mesteci gumă
Deși nu este deloc politicos să mesteci gumă, acest obicei nu este întocmai nesănătos, ci te poate ajuta să scapi de stres. În plus, îmbunătățește memoria pe termen scurt, ajutând la luarea unor decizii și la o concentrare mai bună pe moment.

7. Jocurile video
Jocurile video sunt văzute drept o activitate imatură, o pierdere de timp. Înainte să judeci persoanele care se joacă, ar trebui să ții cont de câteva lucruri. Este o activitate care te ajută să iei mai repede decizii și, dacă alegi jocuri de strategie, îți poți îmbunătăți chiar și funcțiile creierului. Totodată, este o metodă foarte bună prin care îți poți dezvolta creativitatea, așadar este perfectă pentru relaxare și, implicit, pentru sănătatea ta.