Anamaria Vasile

Cum îți influențează visele viața

Visele pot avea o oarecare influență asupra cursului vieții noastre, asta în funcție de importanța pe care o acordăm acestora, în funcție de cât de mult credem în ceea ce proiectează subconștientul nostru pe parcursul nopții.

Oamenii de știință au încercat, de-a lungul timpului, să descopere dacă visele ne pot influența cumva viața, motiv pentru care cercetările sunt datate încă din cele mai vechi timpuri. Cel mai important cercetător, foarte renumit în rândul oamenilor de știință, este Sigmund Freud, psihanalistul care a încercat să descopere legătura dintre vise și realitate.

În urma cercetărilor, a studiului intens pe care acesta l-a făcut, s-a constat faptul că visele ne influențează viața dacă știm să le interpretăm corect, fiind purtătoare de sensuri ascunse, sensuri care pot schimba anumite lucruri din viața noastră.

Ciudat sau nu, în perioada zilelor noastre s-a realizat un studiu care are ca țintă demonstrarea influenței pe care o au visele în viața noastră. Realizat în cadrul Universității Harvard, studiul a scos la iveală faptul că visele contribuie în mod considerabil la reglarea funcțiilor din organismul nostru.

Concret, s-a constatat faptul că visele sunt foarte importante în privința a trei lucruri ce sunt legate de funcționarea organismului nostru, și anume:

  • Au o contribuție importantă în privința memoriei afective, astfel încât o îmbunătățește vizibil.
  • Memoria noastră va fi antrenată pentru perceperea și asumarea unor informații noi, putându-se vorbi de memorarea unei cantități mai mari de informații.
  • Problemele legate cu experimentarea sunt foarte importante pentru individ, fiind una dintre chestiunile care se pot rezolva în urma viselor.

Pe lângă asta, viața noastră este influențată de către vise în sensul în care acestea ne transformă în cu totul alte persoane pe perioada de desfășurare a acestuia. Așadar, sentimentele noastre capătă modificări considerabile, care pot fi transmise în viața reală. Într-o oarecare măsură, nu ne putem desprinde de persoana din vis și reveni la realitate în mod absolut, implicând un efort din partea noastră de revenire cu picioarele pe pământ.

Un alt psihanalist care are în vedere influența exercitată de vise asupra vieții noastre este Jung, acesta considerând faptul că visul reprezintă, de fapt, un proces de transformare a noastră, care are loc în vis pentru a se continua în realitate.

Ideea pe care o susține Jung este aceea conform căreia, prin intermediul visului, individul reiterează idei pe care le ține în subconștient, voit sau nu, revenind de mai multe ori, astfel încât acestea ajung să se confunde cu realitatea, sunt asimilate de individ în mod conștient.

Legătura pe care o are visul și realitatea, influența pe care acesta o exercită asupra vieții noastre este un subiect controversat, care continuă a fi studiat, dat fiind faptul că nu s-a ajuns la un adevăr concret, ce poate fi perceput ca absolut. Dimpotrivă, părerile sunt împărțite în rândul specialiștilor. Un lucru este cert: visele ne influențează viața, au un rol cheie în ceea ce întreprindem, pentru că, de cele mai multe ori, tindem să acționăm în funcție de ceea ce visăm, în funcție de sensul pe care îl atribuim respectivului.

Loading...