Romania este in pragul unei epidemii de gripa la inceput de 2019. O vorbă din bătrâni spune că e mai bine să te fereşti decât să tratezi
Tot mai multe cazuri sunt semnalate pe zi ce trece iar numarul celor care s-au stins pana acum din cauza gripei a ajuns la 25.
Ministerul Sanatatii avertizeaza ca, daca lucrurile continua astfel, va fi declarata epidemie la nivel national.
GRIPA 2019: ce sa faci ca sa nu te imbolnavesti de gripa
De asemenea, Ministerul Sanatatii a dat publicitatii si cateva masuri preventive pentru populatie. Astfel, pentru a preveni imbolnavirea cu gripa, masurile de igiena personala sunt extrem de importante. Trebuie sa ne spalam des cu apa si sapun, sa folosim bastistele pentru stranut si tuse.
De asemenea, este necesar sa respectam un regim de viata sanatos: trebuie sa facem miscare, sa ne odihnim si sa avem o alimentatie bazata pe fructe si legume. Potrivit Ministerului Sanatatii este foarte important ca, in cazul contractarii gripei, sa ne izolam la domiciliu si sa evitam contactul cu alte persoane.
Nu in ultimul rand este recomandata vaccinarea cu vaccinul anitgripal.
Simptomele bolii
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii şi uneori plămâni). Cu toate că unele infecţii pot fi foarte uşoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
Puteţi recunoaşte o viroză respiratorie alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe uşor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii.
Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astm sau diabet.