De multe ori in viata s-a intamplat sa incercati sa convingeti pe cineva de veridicitatea spuselor vorbelor dumneavoastra iar ca sa va demonstrati cinstea si corectitudinea ati inceput sa va inchinati? Ca sa nu mai spunem ca ati si folosit cuvinte de genul Asa sa imi ajute Dumnezeu…
V-ati gandit vreodata ca ati facut o mare greseala pentru ca ati folosit numele Domnului in desert?
E adevarat ca toti suntem supusi greselii, insa exista persoane care se roaga Mantuitorului chiar si atunci cand vor sa faca ceva rau, fara a intelege ca nu vor face altceva decat sa atraga mania Lui dar si spiritele rele. De asemenea, exista categorii de oameni care se roaga si isi fac sfanta cruce chiar si atunci cand se duc la jocuri de noroc sau joaca la loto. Acest comportament nu este decat o luare in ras a numelui lui Dumnezeu.
Rugati-va pentru sanatate si putere
Potrivit sfintilor parinti, trebuie sa va inchinati si sa va rugati ca Domnul sa va dea putere si sanatatea, intotdeauna cand intrati in biserica si cand sarutati icoanele, dimineata si seara inainte de culcare,inainte si dupa ce ati stat la masa, indiferent sunteti acasa sau la un restaurant, cand sunteti tulburati, cand plecati intr-o calatorie, cand bate clopotul, cand au loc fenomene ale naturii, furtuni, tunete, fulgere. Nu uitati! Sfanta cruce nu e un lucru de care sa ne batem joc!
***Ce se intampla daca nu ne inchinam cand trecem pe langa o biserica!***
Religia ortodoxa ne indeamna sa ne inchinam mereu, acest gest ne va feri de cele rele si va atrage norocul in casa noastra.
Fie ca suntem la masa, seara inainte de culcare sau atunci cand trecem pe langa o biserica, este bine sa ne inchinam si sa facem semnul crucii.
Dar, ce se intampla daca nu te inchini cand treci prin fata unei biserici?
A face semnul crucii atunci cand treci prin fata unei biserici este de fapt o recunoastere a sacrificiului pe care Iisus Hristos l-a facut pentru omenire, dar si o forma de respect si de cainta.
Astfel, cand trece pe langa o biserica, credinciosul se inchina ca sa dea marturie de credinta. Isi afirma credinta. Desi acest lucru nu e scris in vreo randuiala, omul cu credinta face asta deoarece e normal sa iti faci cruce atunci cand treci pe langa locul in care stii ca „locuieste” Dumnezeu.
Daca alegi sa renunti la acest gest, nu il mai slavesti pe Dumnezeu.
Este un semn prin care te indeparezi de cele sfinte. Mintea ta poate fi ocupata cu lucruri pe care le consideri mai importante si renuntand la semnul crucii, inviti fortele intunecate in viata ta.
Semnul Sfintei Cruci se face astfel: indoim inlauntru si lipim de podul palmei drepte degetul mic si inelarul, apoi impreunam varfurile degetelor gros, aratator si mijlociu de la aceeasi mana si cu ele astfel impreunate ne insemnam pe frunte, pe piept, pe umarul drept si pe umarul stang.
Orice rugaciune se incepe cu rostirea: „In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin”, insotita de semnul Sfintei Cruci, astfel: cand zicem: „In numele Tatalui…” ne insemnam pe frunte; cand zicem: „Si al Fiului” ne insemnam pe piept; cand zicem: „Si al Sfantului Duh”, ne insemnam pe umarul drept intai si apoi pe cel stang; si incheiem zicand: „Amin”.
Insemnarea cu semnul Crucii este o deprindere crestineasca foarte veche: chiar din timpul Sfintilor Apostoli. Facem semnul Crucii insotind orice rugaciune rostita cu glas tare sau in gand si cand trecem pe langa biserica sau pe langa o troita, cand incepem si cand sfarsim un lucru ori, cum spune Tertulian († 240), „La fiecare pas si la fiecare fapta ne insemnam… cu semnul Sfintei Cruci”.
Cand facem semnul Sfintei Cruci, sa cugetam la marirea Celui PreaInalt, in numele Caruia il facem. Drept aceea, sa nu facem semnul Sfintei Cruci in graba, oricat de mult am fi zdrobiti de treburi. Dupa felul cum facem crucea vad ceilalti oameni cam ce loc are in inima noastra Dumnezeu.