Anamaria Vasile

Nu te mai curăța în urechi cu bețișoare. Vezi cum să faci asta corect

Potrivit specialiștilor ORL, un bețișor cu vată poate mai degrabă să agraveze o problemă decât să-ți curețe urechile. Învață să te cureți în urechi corect!

De ce nu trebuie să folosești bețișoare de urechi

Atunci când această substanță acumulează, se vor forma dopuri care ne vor împiedica să mai auzim bine. Tentația noastră este să apelăm la bețișoare, având senzația că acestea ne scapă de dopuri. Din păcate, efectul este exact invers.

Ca să îți cureți corect urechile, nu folosi bețișoare întrucât nu vei face decât să împingi dopurile de ceară mult în interiorul urechii. Consecința? Reținerea de bacterii și de ciuperci în ureche, ceea ce va duce la infecții. Prin urmare, ne vom confrunta cu dureri și mâncărimi.

În cazurile mai grave, se pot produce și traumatisme ale timpanului care determină pierderea auzului.

Cum să-ți cureți urechile corect

Cel mai bun moment în care să-ți cureți urechie este după duș, pentru că ceara se înmoaie la căldură. În timpul dușului poți curăța urechea externă cu degetele, iar apoi cu un prosop uscat și curat, când ieși din duș. Apoi, trebuie să procedezi astfel:

Apleacă-ți capul într-o parte și toarnă în ureche un pic de apă oxigenată – până simți că este gata să dea pe afară. Stai așa timp de câteva minute (vei auzi cum sfârâie apa oxigenată în urechi), apoi întoarce capul rapid pe partea cealaltă.

Ține un prosop pe ureche, ca apa să se scurgă în el. Repetă acest proces pentru urechea cealaltă și ai scăpat de ceară.

Atenție! Nu este recomandat să faci acest lucru în fiecare zi, ci o dată la trei-patru zile este de ajuns. În rest, spală-te în urechi și șterge-te bine cu un prosop uscat.

La ce alte metode poți apela pentru a menține igiena urechilor
În funcție de producția de cerumen, poți apela și la alte metode de curățare a urechilor.

Dacă producția de ceară este minimă spre moderată, este suficient să-ți ștergi urechea externă cu o cârpă moale, de preferință de bumbac, umedă.

Dacă producția de ceară este medie, în timp ce faci duș, lasă apa călduță să-ți pătrundă în urechi.

O producție prea mare de cerumen necesită, la intervale regulate de timp, vizita la medicul specialist pentru îndepărtarea dopurilor.

Iată, așadar, cum trebuie să îți cureți urechile fără să apelezi la bețișoare. Pentru menținerea sănătății urechilor, nu uita ca, cel puțin de 2 ori pe an, să consulți și medicul ORL-ist.