Termenul medical de rinita se refera la o inflamatie a mucoasei nazale si poate fi alergica (cauzată de un alergen) sau nonalergica (produsa de anumite alimente, parfumuri, poluare etc.). Rinita este o afectiune des intalnita – 1 din 5 persoane sufera de rinita. Rinita la copii afecteaza calitatea vietii acestora si a persoanelor in îngrijirea carora se afla.
Tratamentele terapeutice folosesc plante care contin substante cu proprietati antihistaminice si decongestive. Aplicate sub forma de infuzii, decoct, inhalatii, spray-uri nazale sau unguente pe baza de ulei de molid, galbenele sau propolis pentru masarea narilor si sinusurilor, acestea pot fi foarte eficiente. Iata cateva exemple:
Infuzii din flori (de musetel, soc, tei, lavanda), frunze (de menta, roinita, salvie), herba (de coada-soricelului, busuioc, rostopasca, sovarv, trei-frati-patati, turita mare) care provoaca transpiratie, scad temperatura si au proprietati antinevralgice; Decoct din frunze (de Buxus, vasc, maslin, eucalipt, muguri (de coacaz negru), fructe (de anason si maces) si scoarta (de stejar si salcie), cu rol vitaminizant, tonic si diuretic;
Infuzie de tei (doua lingurite la 250 ml apa), din care se beau 2-3 cani pe zi sau se fac inhalatii si spalaturi nazale, avand actiuni sudorifice, antitermice, expectorante si sedative; Inhalatii, repatate de 3-4 ori pe zi, cu decoct din musetel, lavanda, salvie, busuioc, coada-soricelului, soc, tei, cimbrisor, sovarv, afin (frunze), eucalipt si cuisoare; Comprese pe frunte sau sinusuri cu bitter suedez sau cu solutii 10% de tinctura de propolis.
Apiterapia recomanda solutie 5% de propolis, din care se pun cate 5 picaturi în fiecare nara, de 3 ori pe zi; Solutie proaspata de miere de albine, diluata 50% cu apa distilata, care se pastreaza la întuneric si racoare, într-un vas închis ermetic; se foloseste pentru tamponarea narilor, de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de minimum 20 de zile.