Anamaria Vasile

Modul in care parintii isi fac copiii neascultatori! 7 greseli tipice ale mamelor si ale tatilor

Modul in care parintii isi fac copiii neascultatori! 7 greseli tipice ale mamelor si ale tatilor
Parintii se confrunta destul de frecvent cu problema ca, la un moment dat, copilul devine complet incontrolabil si nesupus. Cand incercati sa-i explicati ca este inadmisibil sa se comporte in asa mod, ridicati chiar vocea, dar este in zadar! Poate ca este timpul sa va analizati mai atent propriul comportament inainte de a da vina pe copil.

In acest articol va propunem sa aflati care sunt cele 7 erori ale parintilor.
1. Il amenintati – Copilul se cearta cu Dumneavoastra si va face in ciuda? Cauza sunt frazele amenintatoare: „Daca nu te vei comporta bine, nu te voi iubi”, „Te voi duce la orfelinat”, „Te va lua politia”. Copiii simt cand ii mintiti. Inselandu-l, ii veti pierde increderea, ii va considera pe parintii sai mincinosi, iar comportamentul lui se va inrautati. Este mai bine sa spuneti urmatoarele: „Te iubesc, dar nu-mi place comportamentul tau.”

2. Ii acordati prea putina atentie copilului – Lucrati de dimineata pana seara pentru a-i cumpara copilul cea mai la moda jucarie sau gadget. In loc de cuvinte de recunostinta, aveti lacrimi si capricii. De ce se intampla asa? Daca un copil nu are suficienta atentie, el isi va gasi o modalitate sa o obtina: neascultarea. El nu are nevoie de cadouri, dar de atentie din partea parintilor si sa petreaca mai mult timp impreuna cu voi. Dragostea nu consta in daruri, ci in a-i permite copilului sa-si manifeste propriile emotii, sa fie acceptat si sa va interesati de viata sa.

3. Ii dati ordine – Daca parintii vorbesc cu copilul pe un ton poruncitor, acestia se opun si devin incapatanati. In acest mod copilul demonstreaza ca este si el o persoana. Decizia sa ar putea sa nu fie corecta, dar este a sa. Pe de alta parte sunteti siguri ca aveti mereu dreptate? Parintii au si ei propriile complexe si traume psihologice ramase din copilarie. Ati putea sa aveti o parere gresita.

4. Ii acordati mai multa atentie copilului mai mic – Aceasta greseala este in stransa legatura cu cele afirmate la punctul 2: copilul nu are suficienta atentie si actioneaza conform principiului: „Daca mie nu mi-i bine, trebuie si voua sa va fie rau.”

5. Il criticati – „Esti atat de neindemanatic!”, „Ce mazgaleli ai desenat aici?”, „Ai un scris foarte urat!”: sunt niste expresii tipice de ale parintilor. Daca veti proceda la fel, copilul isi va pierde increderea in sine si va considera ca nu este bun de nimic.

6. Ii aratati exemple gresite – Intarziati la serviciu, injurati cand va aflati in transport si nu tineti cont de cei din jur? Copilul vede aceste lucruri si le repeta, copiii nostri sunt oglinda parintilor.
7. Il certati pe nedrept – Va certati copiii din cauza problemelor si stresului aparute la serviciu, „racorindu-va” in acest mod. Iar mai apoi incercati sa-l „imbunati” cu niste dulciuri. Copilul nu poate intelege asemenea comportament, nu intelege care i-a fost greseala si de ce l-ati certat, deoarece si-a facut toate temele, a facut ordine prin casa si a scos gunoiul.

Comiteti si Dumneavoastra asemenea greseli? Uneori nu observam niste lucruri atat de elementare! Distribuiti acest articol ca sa-l citeasca si prietenii Dumneavoastra.