Felul in care experimentezi primele zile din viata bebelusului tau depinde de multi factori. De exemplu daca bebelusul tau s-a nascut la termen, fara probleme medicale si poate sa ramana cu tine in rezerva sau trebuie sa stea in sala de nou-nascuti. De asemenea daca ai nascut natural sau prin cezariana.
Nu uita ca bebelusii care se nasc prematur sau cu probleme medicale ar putea fi nevoiti sa mearga direct la unitatea de terapie intensiva.
Un alt factor important care iti poate influenta experientele cu noul tau copil este daca acesta este primul tau copil sau nu. La primul copil, tot ce se intampla, de la primul plans pana la primul schimb de scutec este nou, neasteptat, interesant si, uneori, coplesitor. De ce schimbatul scutecelor este coplesitor, de exemplu? Deoarece multi parinti nu sunt pregatiti pentru scaunele negre si ciudate de meconiu, pe care le au nou-nascutii in primele zile.
La ce sa te astepti in prima saptamana de viata a bebelusului?
Pregateste-te sa-ti alaptezi bebelusul la o ora dupa nastere, iar apoi de la 8 pana la 12 ori pe zi;
Nu te speria daca bebelusul pierde din greutate inainte de a parasi spitalul. Este normal ca bebelusii sa piarda intre 5% si 8% din greutatea la nastere in prima saptamana;
Inainte de a pleca acasa, probabil, ca micutului tau i se va face un test de auz, un test de screening pentru nou-nascuti si va fi testat pentru icter;
Plecarea din maternitate in mai putin de 48 de ore de la nastere este rezervata copiilor care s-au nascut la termen, se hranesc bine si nu au probleme medicale sau factori de risc;
Scorul Apgar, pe care copilul tau l-a primit la nastere, nu este un predictor al sanatatii copilului pe termen lung.
Majoritatea parintilor stiu ca alaptarea are beneficii pentru sanatate atat pentru copil, cat si pentru mama. Asa ca in timp ce te afli in spital apeleaza la sprijinul unui consultant in lactatie, al unei asistente medicale sau al unui doctor pentru a putea avea un start bun in ceea ce priveste alaptarea.
Sfaturi care te pot ajuta in alaptare
Planifica sa-ti alaptezi copilul nou-nascut de 8 pana la 12 ori pe zi in primele cateva saptamani. Cu cat iti alaptezi bebelusul mai mult, cu atat mai devreme va surveni laptele matern;
Stabileste obiective pentru alaptare. Stabilirea unui obiectiv pentru cat timp doresti sa alaptezi, te poate ajuta sa nu cedezi mai devreme, in cazul in care apar probleme. In felul acesta vei cauta ajutor si sfaturi pentru a continua, pana cand iti vei indeplini obiectivul;
Solicita ajutor daca apar probleme cu alaptarea, inclusiv o lactatie slaba, angorjarea sanilor, ragade etc. Acest ajutor ar putea veni de la alte mame care si-au alaptat copiii, de la pediatru sau de la un consultant in lactatie;
Evita suplimentarea cu lapte praf, cu exceptia cazului in care medicul pediatru considera ca este necesar din punct de vedere medical;
Evitarea hranirea cu biberonul sau folosirea suzetei pana cand copilul tau se hraneste corect la san.
Daca nu-ti alaptezi bebelusul, acesta va fi hranit cu o bautura pe baza de lapte, fortificata cu fier. Probabil ca in primele zile va bea doar 30 pana la 60 ml o data, la fiecare 2 pana la 3 ore. Aceasta cantitate va creste incet de la 60 pana la 120 ml pana la sfarsitul primei saptamani.
In primele cateva saptamani, cel mai bine este sa-ti hranesti bebelusul la cerere la fiecare o ora si jumatate pana la 3 ore si nu dupa un program strict.
In mod ideal, casa ta ar trebui sa fie amenajata pentru siguranta copilului inainte ca acesta sa se nasca.
In anumite spitale din S.U.A. exista o politica potrivit careia parintii trebuie sa demonstreze ca au un scaun de masina instalat corect, inainte de a li se permite sa duca nou-nascutul acasa. In plus fata de scaunul de masina iata ce poti face pentru siguranta copilului tau:
Asigura-te ca patutul este sigur: distanta dintre barele patutului sa nu fie mai mare de 6 cm. Salteaua trebuie sa fie ferma si sa se potriveasca perfect in pat. Nu pune patutul aproape de fereastra sau de rafturi suspendate.
Evita plasarea paturilor pufoase, a animalelor de plus sau a pernelor in pat, deoarece acestea pot provoca sufocarea. Ar trebui, de asemenea, sa indepartezi pernele de protectie de la patut. De fapt, unii experti recomanda sa nu se utilizeze deloc protectii pentru pat, deoarece acestea sunt in cea mai mare parte decorative si pot creste riscul unui copil de SIDS.
Asigura-te ca echipamentele pe care le folosesti, cum ar fi scaunul de masina, caruciorul, patutul etc., nu au fost retrase din motive de siguranta sau ca nu sunt la mana a doua.
Instaleaza in casa detectoare de fum si de monoxid de carbon!
Ar fi bine sa te lasi de fumat inainte de venirea pe lumea a bebelusului, astfel incat acesta sa nu fie expus fumatului pasiv. Pur si simplu fumatul pe balcon nu este suficient pentru a reduce riscul copilului de SIDS, infectii ale urechii, astm si alte afectiuni.
Proaspetilor parinti li se spune adesea sa-si puna bebelusul la somn acolo unde doarme el cel mai bine. Totusi acesta nu este intotdeauna un sfat bun, deoarece unii parinti merg atat de departe incat isi lasa nou-nascutii sa doarma intr-un scaun de masina sau intr-un balansoar.
Nu-i vorba ca bebelusul se va invata sa doarma intr-un scaun de masina, ci ca nu este cel mai sigur loc pentru somnul unui copil.
Un studiu privind cazurile de moarte subita (SIDS) a constatat ca un mic procent dintre copiii decedati au fost culcati in scaune auto. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa-ti pui copilul intr-un scaun auto cand mergi cu masina. Cu toate acestea, ar fi mai bine ca acasa sa gasesti un loc mai potrivit pentru somnul copilului tau.
Academia Americana de Pediatrie, care se pronunta impotriva co-sleepingului, considera ca bebelusul ar trebui sa doarma:
intr-un cos, leagan sau patut, care este aproape de patul mamei, dar nu in patul ei;
sa doarma pe spate, nu pe-o parte sau pe burta;
pe o suprafata ferma, cum ar fi o saltea de patut fixa, care a fost acoperita cu un cearsaf bine intins;
fara obiecte moi (perne si jucarii) sau asternuturi libere (paturi si cearsafuri) in cos, leagan sau pat;
Daca intampini dificultati in a-ti adormi bebelusul intr-un patut, ia in considerare utilizarea unui cos sau a unui leagan. Un pat de dimensiuni mari este uneori prea mare pentru un nou-nascut.
Adesea infasarea ajuta bebelusii sa adoarma si sa se simta rapid confortabil, mai ales cand sunt nou-nascuti.
Lipsa de somn a parintilor
Pentru ca toata lumea sa ajunga sa doarma suficient, ar trebui ca pe perioada noptii parintii sa faca cu schimbul in ceea ce priveste ingrijirea bebelusului. Sa traga un pui de somn in timpul zilei, atunci cand doarme si bebelusul si sa primeasca ajutor din partea familiei si a prietenilor, atunci cand este posibil.
Tatal poate ajuta mama care alapteaza, sa se odihneasca mai mult pe perioada noptii, schimband scutecul copilului si aducand mamei bebelusul pentru hranire si apoi ducandu-l inapoi in pat.
Etape de dezvoltare in prima saptamana a vietii? Majoritatea parintilor nu se asteapta ca in prima saptamana nou-nascutul lor sa poata face mult mai mult decat sa manance, sa doarma si sa planga.
Pentru ca va trece ceva timp pana iti vei putea vedea copilul facand primii pasi si vei auzi primele cuvinte, exista cateva repere importante de dezvoltare, chiar si la aceasta varsta. In prima saptamana de viata a bebelusului, de obicei, te poti astepta:
Sa vezi un zambet spontan sau aproape reflex, care poate sa apara inca din primele zile de viata ale bebelusului si trebuie sa fie prezent in momentul in care are varsta de 10 saptamani. Acest lucru este diferit de zambetul social care apare ca raspuns la ceva, ca atunci cand ii vorbim sau ii cantam copilului. Bebelusii dezvolta zambetul social putin mai tarziu, cand au varsta de 1-2 luni.
Are miscari egale ale bratelor si picioarelor de pe ambele parti ale corpului ei. De exemplu, nou-nascutul nu ar trebui sa miste un brat sau un picior mult mai mult decat pe celalalt.
Ridica putin capul atunci cand este pe burta, desi nu uita ca nou-nascutii au un control scazut al capului si au nevoie de sprijin in orice moment.
Se concentreaza pentru o perioada scurta de timp pe obiectele care se afla langa el pana la aproximativ 35 centimetri departare. Ceea ce inseamna distanta de la care copilul priveste fata mamei in timp ce este alaptat.
Nou-nascutul poate vedea, de asemenea, obiecte cu un contrast puternic. In urmatoarele cateva luni si vederea copilului se va maturiza rapid.
De asemenea bebelusul poate fi capabil sa raspunda la zgomote puternice, sa priveasca si sa urmareasca obiectele apropiate de fata lui.
Ingrijirea bebelusului in prima saptamana
Ingrijirea cordonului ombilical
Este foarte probabil ca unora dintre parinti sa li se fi spus sa puna alcool sanitar in mod frecvent pe cordonul ombilical al bebelusului lor pana cand acesta cade. In acelasi timp este la fel de probabil ca altora sa li se fi spus sa nu puna deloc alcool sanitar pe buric. De obicei, este bine sa intrebi medicul pediatru ce anume iti recomanda in ceea ce priveste ingrijirea cordonului ombilical.
Schimbatul scutecelor
In primele 5-7 zile de viata, bebelusul tau va avea nevoie de multe scutece. Ar trebui sa ude cel putin 6 scutece si sa aiba 3 pana la 4 scaune galbene in fiecare zi.
In timpul acestei saptamani, scaunele bebelusului se vor schimba de la meconiul negru din primele zile, la scaunele de tranzitie verde-galbui si pana la scaunele galbene, normale pentru un copil mai mare.
Taierea unghiilor
Este important sa tai unghiile bebelusului atunci cand ti se pare ca sunt prea lungi, pentru ca cel mic sa nu-si zgarie fata, sau mai grav, ochii. Poti folosi o trusa de unghii pentru copii sau o pila pentru a scurta unghiile bebelusului. Cere ajutorul cuiva din familie sau fa acest lucru atunci cand puiul tau doarme sau mananca, daca vezi ca opune rezistenta.
Eructarea
In mod normal, ar trebui sa-ti pui bebelusul sa eructeze dupa fiecare hranire pentru a preveni gazele si agitatia. Unii copii se descurca mai bine, daca sunt pusi la eructat din cand in cand, in timp ce mananca, decat daca se asteapta pana la sfarsitul hranirii.
Daca intampini dificultati in a-ti face bebelusul sa eructeze, ia in considerare sa schimbi pozitia in care il tii. De exemplu, mai intai, incearca sa-l tii pe umar. Apoi, daca nu reuseste sa eructeze, asaza-l intr-o pozitie mai verticala si pune-l la eructat in timp ce sta drept.