Anamaria Vasile

Cat de periculoasa este painea mucegaita

Mancarurile mucegaite, inclusiv painea, sunt periculoase deoarece iti pot aduce in organism micotoxine sau otravuri fungice.

Anumite tipuri de mucegai pot provoca toxinfectii alimentare, care au ca efecte nedorite crampe intestinale, febra, diaree, voma si ameteala. Riscul la care te expui atunci cand mananci paine mucegaita depinde si de tipul de ciuperca sau bacterie care se dezvolta in paine.

Dupa cum se stie, nu toate tipurile de mucegai sunt periculoase, unele fiind chiar folosite in industra alimentara – la anumite tipuri de branzeturi. Trebuie sa stii ca in momentul in care mucegaiul se vede pe paine, el s-a raspandit deja in aliment, fiind in mare parte contaminat, potrivit clicksanatate.ro.

Atunci cand vezi o pata de mucegai mica, ai face bine sa arunci toata painea. Pentru ca este “doar varful icebergului”, spun expertii in nutritie, si cel mai probabil contine bacterii invizibile ochiului liber.

Ciupercile microscopice pot cauza reactii alergice puternice si probleme respiratorii. Iar in anumite cazuri, mucegaiul poate duce la aparitia unor micotoxine, care duc, intr-un final, la cancer la ficat.

Mai departe citeste si: La ce ajută o felie de pâine cu oțet lăsată în bucătărie peste noapte – Trucuri utile cu oţet

Deşi este folosit de obicei pentru gătit, oţetul are numeroase alte întrebuinţări şi beneficii.

Adesea, câteva mici trucuri cu efecte rapide ne uşurează munca în casă.

Oţetul face şi el parte din categoria produselor extrem de utile în gospodărie.

Sifonul chiuvetei din bucătărie

Pentru a desfunda sifonul chiuvetei din bucătărie şi pentru a elimina mirosul neplăcut, turnaţi 1 pahar de bicarbonat de sodiu, apoi aceeaşi cantitate de oţet, după care turnaţi apă fierbinte. Lăsaţi să acţioneze cel puţin 10 minute.

Spălatul paharelor cu oţet

Clătirea paharelor în apă rece cu puţin oţet previne pătarea acestora (cu urmele picăturilor de apă).

Scoaterea petelor de transpiraţie de pe haine

Amestecaţi două părţi oţet alb cu o parte apă caldă. Ȋnmuiați locul pătat în această soluţie şi lăsaţi-l să acţioneze timp de 2-3 ore, după care spălaţi în mod normal.

Balsam de rufe

Oţetul poate înlocui balsamul de rufe din comerţ, lăsând hainele moi şi catifelate. În plus, va curăța şi depunerile de calcar din maşina de spălat. Amestecaţi jumătate de cană de oţet alb cu jumătate de cană de apă şi apoi puneţi lichidul în cuva pentru balsamul de rufe.

Miros neplăcut din coşul de gunoi

Dispare complet dacă se lasă în el, peste noapte, o felie de pâine îmbibată cu oţet.

Geamurile maşinii sunt ferite de îngheţ

Spălaţi geamurile cu o soluţie compusă din trei părţi de oţet alb distilat şi o parte apă. Aciditatea va împiedica formarea gheţii.

Distruge bacteriile din carne

Preparaţi un amestec din 1/4 ceaşcă de oţet balsamic pentru fiecare 2 kilograme de carne în care adăugaţi ierburi şi condimente. Marinaţi carnea în oţet pentru a o frăgezi şi a distruge bacteriile, şi gătiţi-o fără a o clăti.

Previne spargerea ouălor

Puteţi preveni spargerea ouălor prin adăugarea în apă de fiert a două linguri de oţet.

Reînnoieşte buretele de baie

Pentru a dezinfecta buretele de baie şi pentru a dizolva eventualele reziduuri, ȋnmuiați-l într-o soluţie compusă în părţi egale de apă şi oţet, timp de 24 de ore.

Fereşte brânza de mucegaiuri

Pentru aceasta, împachetaţi brânza într-o ţesătură îmbibată cu oţet şi aşezaţi-o apoi într-un recipient etanş, în frigider.

Slăbeşte un şurub ruginit

Pentru a putea îndepărta un şurub ruginit, este suficient să turnaţi puţin oţet pe lângă acesta.

Restabileşte presiunea duşului

Dacă vi s-a înfundat duşul cu depozite de minerale, puneţi-l timp de 15 minute într-un amestec de apă cu oţet: 1/2 ceaşcă de oţet la 1 litru de apă.

Goneşte muştele

Pentru a scăpa de muştele din bucătărie, lăsaţi să cadă câteva picături de oţet pe o plită sau o tavă încinsă.